Razotkriveno

Nema dokaza da je smrt 62-godišnjeg bodibildera povezana s cijepljenjem

Rubni portal Epoha neutemeljeno povezuje smrt američkog bodibildera s cijepljenjem protiv Covida-19, iako uzrok smrti nije poznat.
Foto: Facebook

“Potpuno cijepljena ikona bodybuildinga, koji je uzeo cjepivo da dokaže svima da je sigurno, neočekivano je umro” naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnog portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

“Doug Brignole, ikona bodybuildinga i uspješan autor, preminuo je u dobi od 63 godine. Brignole se cijepio protiv Covida-19 prošle godine nakon što je svojim sljedbenicima rekao da to čini kako bi svima dokazao sigurnost cjepiva i potaknuo ih na cijepljenje”, piše potom Epoha, dovodeći u korelaciju cijepljenje protiv Covida-19 koje je bodibilder primio u travnju 2021. godine i njegovu naglu smrt 15. listopada ove godine.

Kako se navodi na njegovoj službenoj stranici, Doug Brignole bio je dugogodišnji bodibilder, stručnjak za fitness (“biomehaniku”), autor i javni govornik. U karijeri dužoj od 40 godina napisao je nekoliko knjiga, sudjelovao u brojnim bodibilderskim natjecanjima i kreirao svoje tjelovježbe.

Da, bodibilder Doug Brignole cijepio se prošle godine i to je objavio na svojoj Facebook stranici (snimka zaslona niže).

Izvor: Screenshot Facebook

Brignole je potom na tu istu objavu objavio komentar u kojem je napisao sljedeće (snimka zaslona niže):

“Imam dovoljno povjerenja u cjepivo, temeljeno na mom istraživanju, da ga primim. Oni od vas koji misle da cjepivo ubija ljude mogu koristiti mene kao test. Ako umrem, bili ste u pravu. Ako ne umrem, i nemam nikakvih nuspojava, bili ste u krivu i trebali biste to priznati (barem sebi). Još bolje, trebali biste priznati da ste bili zavedeni i otkriti svijetu tko vas je zaveo, tako da drugi mogu profitirati izbjegavajući te huškače i zastrašivače”.

Izvor: Screenshot Facebook

Sada, više od godinu i pol dana nakon što je Brignole primio cjepivo i nekoliko dana nakon njegove smrti, brojni korisnici društvenih mreža njegovu iznenadnu smrt koriste kao dokaz da je Brignole preminuo od cjepiva, iako za to nema dokaza. Brignolinu originalnu objavu iz travnja preplavili su komentatori koji pišu da je preminuo od cjepiva te da njegova objava nije “dobro ostarjela”.

Međutim, točan uzrok smrti bodibildera nije poznat. Daryl Conant, Brignolin prijatelj, na svom YouTube kanalu objavio je hommage Brignoli koji je naglo preminuo. Sam Conant kaže da točan uzrok smrti nije poznat. Isto ističe i Techarp – dok točan uzrok smrti nije poznat ne možemo tvrditi da je preminuo od cjepiva.

Korištenje smrti poznatih ljudi česta je taktika protivnika cijepljenja, pa su se tako širile neprovjerene i obmanjujuće tvrdnje o smrti kanadskog komičara Nicka Nemeroffa i repera Coolija (iako se ne zna ni je li on uopće bio cijepljen), kao i o povezanosti bolesti pjevačice Demi Lovato s cijepljenjem.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.