Razotkriveno

Stari video ne prikazuje novorođenče u ruševinama nakon potresa u Maroku

Video novorođenčeta snimljen je prije četiri godine u Casablanci, a ne nakon snažnog potresa koji je nedavno pogodio Maroko.
Foto: Hina/ EPA/JALAL MORCHIDI

Nakon što je početkom rujna Maroko pogodio razoran i smrtonosan potres, internetom su se počele širiti različite dezinformacije. Jedna od njih je i snimka novorođenčeta koje je navodno pronađeno u ruševinama nakon katastrofe.

“Novorođenče pronađeno živo, s pupčanom vrpcom, u ruševinama potresa Maroko,” stoji u Facebook postu koji je podijeljen uz video (arhiviran ovdje).

Objava od 12. rujna 2023. godine, na Facebooku ima tri oznake “sviđa mi se” i jednom je podijeljena.

Snimka uznemirujućeg sadržaja pokazuje golo novorođenče prekriveno smeđom prljavštinom. Njega je skupina muškaraca podigla s tla i omotala plavim pokrivačem. Kako je ranije utvrdio AFP-ov portal za provjeru činjenica, na snimci nije beba koja je preživjela potres magnitude 6.8 stupnjeva po Richteru koji je 8. rujna 2023. godine pogodio Maroko. Tu je snimku na našem jeziku podijelilo još nekoliko korisnika Facebooka (1, 2). Snimka se prethodno pojavila i na drugim jezicima, primjerice na grčkom, kao i na arapskom, navodi AFP.

Naime, radi se o snimci koja je nastala u svibnju 2019. godine, u četvrti Sidi Maarouf u Casablanci. Video je objavljen na marokanskoj Facebook stranici Atlas dorigine 17. svibnja 2019. godine, a u opisu na arapskom jeziku stoji da je novorođenče našao pastir koji je čuo njegovo plakanje.

O tom je događaju izvijestio lokalni medij Satv 13. svibnja 2019. godine, navodeći da se radi o tek rođenoj djevojčici koja je “pronađena u dobrom zdravstvenom stanju, dok ni njezina majka ili osoba za koju se sumnja da ju je ostavila na navedenom mjestu još nisu identificirani”. Istog su dana fotografije pronađenog novorođenčeta dijeljene i među marokanskim korisnicima društvenih mreža.

Prirodne katastrofe i dezinformacijski sadržaji

Razorni potres koji je pogodio ovu zemlju na sjeveru Afrike odnio je gotovo 3.000 života, a preko 13.000 ljudi zatražilo je medicinsku pomoć u lokalnim bolnicama. Najveća razaranja dogodila su se u ruralnim i planinskim područjima u gorju Atlas, gdje se nalazio i epicentar.

Potresi i druge velike katastrofe često su okidač za širenje različitih vrsta dezinformacija. Osim što se u takvim situacijama netočno tvrdilo kako je potres moguće predvidjeti (1, 2) ili netočno nagađalo o uzrocima potresa (1, 2), često su se na društvenim mrežama dijelile fotografije i snimke iz nekih prijašnjih katastrofa te s događaja koji s potresima nisu imali veze.

Primjerice, u prosincu 2020. godine, kada je snažan potres pogodio Petrinju i okolicu, društvenim mrežama rapidno su se širile lažne fotografije centra Petrinje koje su zapravo nastale u Italiji 2016. godine. Slično je bilo i s potresom koji je početkom ove godine pogodio Tursku i Siriju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Društvenim mrežama tako se širila snimka koja je nastala prije dvije godine u Floridi, a za koju se tvrdilo da prikazuje rušenje zgrade u potresu u Turskoj. Dijelila se i snimka koja prikazuje potres u Japanu 2011. godine, fotografija psa iz SAD-a 2014. godine kao i fotografija psa uz tijelo čovjeka koja je nastala 2018. godine.

Kako je u veljači pisao BBC, potrese u Turskoj i Siriji koristili su prevaranti kako bi naveli ljude da doniraju u lažne svrhe. Često im kao mamac posluže potresne i emotivne fotografije, među kojima su i one koje nisu snimljene usred katastrofe ili one koje ne prikazuju žrtve tog konkretnog događaja.

O nedavnom potresu u Maroku širili su se i drugi lažni sadržaji. Kako je Faktograf ranije pisao, u hrvatskom medijskom prostoru pojavile su se dezinformacije da je poznati nogometaš Cristiano Ronaldo žrtvama potresa stavio na raspolaganje svoj hotel u Marakešu.

Zaključno, video novorođenčeta iz Maroka također je među dezinformacijskim sadržajima koji su nastali nedugo nakon potresa. Nastao je u Maroku, ali prije četiri godine i ne prikazuje novorođenče koje je živo pronađeno u ruševinama razornog potresa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.