Razotkriveno

Kanadska vlada ne poziva na eutanaziju ljude koji boluju od depresije ili su pod stresom

Kanada uvodi izmjene u program medicinske pomoći pri umiranju, no nitko iz vlade nije pozvao ljude da se eutanaziraju.
Foto: Pixabay

Planovi kanadske vlade da pravo na medicinski potpomognutu smrt proširi na više skupina pacijenata, odnosno na mentalno oboljele, potaknuli su novi val dezinformacija. Iako je implementacija tih izmjena odgođena za 2027. godinu kako bi se zdravstvenom sustavu ostavilo dovoljno vremena za pripremu, netočne tvrdnje svejedno kruže internetom.

Njih širi i rubni portal Epoha za koji je Faktograf već ranije utvrdio da opetovano širi netočne i neprovjerene tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

“Trudeauov režim je pozvao Kanađane koji se osjećaju pod stresom ili depresijom da zatraže samoubojstvo uz pomoć vlade kao način da se smanji teret državi i pomogne spasiti planet.

U ponedjeljak je Trudeauov ministar zdravstva Mark Holland najavio da će kontroverzni program medicinske pomoći pri umiranju (MAID) biti proširen kako bi uključio one koji pate od blagih mentalnih bolesti, poput stresa ili kratkotrajne tjeskobe.

Proširenje bi se trebalo dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci”, stoji u članku objavljenom na epohi 30. siječnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Članak s Epohe je u potpunosti preuzet s američkog portala The People’s Voice, također poznatog po širenju dezinformacija. S tog portala preuzeta je i oprema, odnosno kraće video-snimke na kojima govori kanadski ministar zdravstva Mark Holland, a koje je na X-u objavio kanadski portal The Post Millenial (1, 2, 3).

Nema dokaza da Kanada poziva na eutanaziju zbog očuvanja planeta

Sam naslov s portala Epoha, “Trudeauov režim poziva Kanađane koji se nalaze pod stresom da se eutanaziraju i na taj način spase planet”, je netočan, ali i obmanjujuć. Osim u naslovu i podnaslovu, u tekstu se nigdje ne spominje poticaj na eutanaziju u svrhu borbe za spas planeta i protiv klimatskih promjena. Nigdje u tom tekstu nije pojašnjeno tko točno iz vlade premijera Justina Trudeaua upućuje građanima takve pozive. Internetskom pretragom nismo pronašli relevantne izvore i medijske izvještaje o tome da je netko od kanadskih državnih dužnosnika poticao ljude s mentalnim poremećajima ili oboljenjima na eutanaziju kako bi spasili planet. Također, kolege koje su zadužene za provjeru činjenica na platformi Décrypteurs pri radiju Canada, potvrdili su Faktografu da kanadska vlada nije poručila Kanađanima da se eutanaziraju kako bi spasili planet.

Inače, tvrdnje da pojedine javne osobe zagovaraju eutanaziranje ljudi ili životinja kao vid borbe protiv klimatskih promjena već su se ranije pojavljivale. Kako je Faktograf izvijestio u kolovozu prošle godine, na društvenim se mrežama pisalo da je papa Franjo zagovarao eutanaziju određenih skupina ljudi, primjerice osoba s invaliditetom ili autizmom te alkoholičara, radi borbe protiv klimatskih promjena. Izvor te navodne papine izjave bio je također The People’s Voice. Međutim, Faktograf je, ali i drugi portali specijalizirani za provjeru činjenica (1, 2), utvrdio da tako nešto papa nikada nije izjavio.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

The People’s Voice također je prošle godine pisao da Nizozemska počinje eutanazirati osobe s invaliditetom kako bi spasila planet. Međutim, prema pisanju portala USA Today, medicinski potpomognuta eutanazija u toj se zemlji provodi samo na zahtjev pacijenta, po strogoj zakonskoj proceduri.

Uz to, na engleskom su se jeziku širile tvrdnje o tome kako Svjetski ekonomski forum, međunarodna organizacija koja organizira velike godišnje skupove u Davosu, zagovara eutanaziju kućnih ljubimaca kako bi smanjila razinu ugljičnog dioksida u atmosferi. Prema pisanju PolitiFacta, nema nikakvih dokaza da je netko iz Svjetskog ekonomskog foruma javno izrekao ili napisao takvu tvrdnju.

Povrh svega, ideja borbe protiv klimatskih promjena očuvanje je života na Zemlji zaustavljanjem štetnog djelovanja čovjeka na okoliš – smanjenjem emisija štetnih plinova, prelaskom na obnovljive izvore energije, zaustavljanjem sječe šuma itd. Klimatske promjene jesu uzrokovane ljudskim djelovanjem i već utječu na mnoge vremenske i klimatske prilike diljem svijeta, ali to ne znači da netko svojim životom treba vratiti dug planetu.

Proširenje na mentalne bolesti tek za tri godine

U Kanadi je od 2016. godine dopuštena medicinska pomoć pri umiranju (Medical assistance in dying, MAID), pod uvjetom da su ispunjeni određeni kriteriji i uvjeti. Od tada se zakon, u pogledu podobnosti u ulazak u MAID program, nastavio razvijati. Trenutno pravo na medicinski potpomognutu smrt u Kanadi imaju osobe koje ispunjavaju nekoliko zadanih uvjeta.

Te osobe moraju imati najmanje 18 godina starosti i mentalnu sposobnost za donositi odluke o zdravlju, pravo na javno financirane zdravstvene usluge i tešku i neizlječivu bolest ili stanje. Uvjet je i da je bolest u uznapredovalom stanju u kojemu nema perspektive poboljšanja te da pacijent ima “trajnu i nepodnošljivu fizičku ili psihičku patnju koja se ne može ublažiti pod uvjetima koje osoba smatra prihvatljivima”. Također nužno je uložiti službeni zahtjev nadležnim tijelima koji nije rezultat vanjskog pritiska ili utjecaja te dati informirani pristanak za primanje medicinske pomoći u umiranju.

Namjera vlade bila je omogućiti potpomognutu smrt i onima koji pate isključivo od mentalne bolesti. To se odnosi na medicinska stanja koja se prvenstveno liječe unutar domene psihijatrije, primjerice depresiju i poremećaje osobnosti. Dozvolu za eutanaziju ne bi mogli dobiti slučajevi neurokognitivnih i neurorazvojnih poremećaja ili drugih stanja koja mogu utjecati na kognitivne sposobnosti.

Međutim, 2021. godine vlada je odlučila da osobe čije je jedino zdravstveno stanje mentalna bolest, a koje inače ispunjavaju sve kriterije, neće imati pravo na MAID još dvije godine, do 17. ožujka 2023. Potom je, prošle godine, napravljena još jedna odgoda pa se s implementacijom novih pravila trebalo početi 17. ožujka ove godine. S obzirom na to da se novi rok približava, a da se zdravstveni sustav još uvijek nije pripremio na kompleksnu i veoma osjetljivu proceduru odobravanja eutanazije osobama s mentalnim bolestima, kanadska je vlada odlučila da će se MAID program proširivati na te pacijente tek 2027. godine.

“Postignut je važan napredak u pripremi pristupa MAID-u osobama čije je jedino zdravstveno stanje mentalna bolest. Međutim, u svojim konzultacijama s [institucijama u] pokrajinama i [kanadskim] teritorijima, medicinskim stručnjacima, ljudima s iskustvom i drugim uključenima, Vlada Kanade je čula – i slaže se – da zdravstveni sustav još nije spreman za ovo proširenje”, priopćili su iz vlade.

Prema službenim podacima kanadske vlade, evidentirano je gotovo 45 tisuća slučajeva medicinski potpomognutih smrtnih slučajeva od 2016. do 2022. godine. U Kanadi je 2022. godine zabilježeno 13 241 takvih slučajeva, što je činilo 4,1 posto svih smrti. Prosječna dob pacijenata u trenutku pružanja MAID-a te je godine bila 77 godina, a najčešće medicinsko stanje na temelju kojega su bile dozvoljene eutanazije bili su karcinomi (63 posto).

MAID neće obuhvaćati osobe koje pate od stresa ili kratkotrajne tjeskobe

Iako postoje kritike da je kanadski sustav omogućavanja eutanazije previše liberalan, koje između ostalih, dolaze i iz redova katoličke crkve, postoji određena procedura kroz koju svi pacijenti trebaju proći.

Prije nego što liječnik odobri medicinsku pomoć u umiranju, pacijent treba imati dvije neovisne medicinske procjene. Pacijent također treba znati da zahtjev može povući u bilo kojem trenutku. Dodatne su mjere propisane za one pacijente čija smrt nije “razumno predvidljiva”. Pacijent mora biti obaviješten o dostupnim načinima za ublažavanje patnje i moraju mu biti ponuđene konzultacije sa stručnjacima koji pružaju usluge palijativne skrbi, savjetovanja, podrške mentalnom zdravlju ili invaliditetu. Stručne procjene moraju trajati najmanje 90 dana.

Kanadski Centar za ovisnosti i mentalno zdravlje na svojim internetskim stranicama piše da je za očekivati da će se ove mjere zaštite primjenjivati na buduće zahtjeve MAID-a u kojima je mentalna bolest jedino zdravstveno stanje, a da trenutno nije poznato hoće li postojati i neke dodatne mjere za te slučajeve. Iako još uvijek nije do kraja jasno kako će se vršiti procjene za tražitelje eutanazije na temelju njihovih mentalnih oboljenja, sve ukazuje na to da se eutanazija neće dozvoljavati osobama čije je mentalno zdravlje trenutno ili privremeno narušeno, primjerice kod stresa ili kratkotrajne tjeskobe.

Uostalom sam je ministar Holland izjavio da se radi o pacijentima koji su iscrpili sva rješenja prije nego su se odlučili za taj potez. “Riječ je o ljudima koji su desetljećima zarobljeni u psihičkoj torturi, koji su užasnoj situaciji, pokušali su sve i iscrpili sve načine”, rekao je Holland u obraćanju javnosti, čiju su snimku i Epoha i The People’s Voice umetnuli u svoje članke. Oba su medija, međutim, izostavila napisati što ministar tamo govori i inzistirali su na drugim neprovjerenim tvrdnjama.

Zaključno, ne postoje dokazi da je itko iz Trudeauovog kabineta pozvao građane koji boluju od mentalnih bolesti ili kojima je narušeno mentalno zdravlje da se prijave za eutanaziju. Također nitko od njih nije povezao eutanaziju s klimatskim promjenama, odnosno opravdao eutanaziju borbom za spašavanje planeta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.