Obećanja

Treća godišnjica Plenkovićeve vlade: još je uvijek više neispunjenih ili prekršenih obećanja, nego onih ispunjenih

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

„Prije tri godine, kada smo preuzeli odgovornost, zatekli smo polarizirano društvo, političku nestabilnost, visoku nezaposlenost, previsoke poreze, proračunski deficit, loš kreditni rejting, sporu provedbu strukturnih reformi, slabu iskorištenost europskih fondova, a ubrzo smo bili suočeni s krizom sistemskih razmjera u Agrokoru.
Danas, iako je još mnogo posla pred nama, možemo ustvrditi da smo na svim tim područjima ostvarili značajan napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini. Zdrav gospodarski rast koji danas ostvarujemo ne temelji se više na zaduživanju, već na reformama, ulaganjima, fiskalnoj konsolidaciji i korištenju članstva u Europskoj uniji. Na inicijativu Vlade od početka našega mandata Hrvatski sabor donio je 585 zakona“, pohvalio se premijer Andrej Plenković u izlaganju pred Saborom povodom treće godišnjice svog mandata.

Samo dva dana kasnije, izravan prijenos sjednice Gradskog vijeća Vukovara kojem je na dnevnom redu bilo uvođenje ćirilice zorno je pokazao da nisu prevladane podjele u društvu – od međunacionalnih do podjela unutar samog HDZ-a, već da su one sve jače. Istog petka očekivalo se i glasanje o nepovjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću na inicijativu oporbe –  da bi se vidjelo postoji li još vladajuća većina u Saboru. Danima ranije, podsjetimo, slušali smo „neposlušne“ izjave iz redova HDZ-ovog koalicijskog partnera HNS-a, vezane za zahtjeve prosvjetara, kao i oštre kritike od strane gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji vladajućima, preko svojih „žetončića“, drži većinu.

Na glasanju o Kujundžiću većina je potvrđena, ali koliko je stabilna može se iščitati iz riječi samog premijera koji je u spomenutom izlaganju o trogodišnjici mandata imao potrebe reći i sljedeće: „Kao Vlada koja rješava brojne probleme, svakog trenutka smo spremni ići pred hrvatske birače, pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece“.

Premijer svoj dosadašnji trogodišnji mandat hvali, naime, u okolnostima praznih škola i ulica ispunjenih građanima koji su se povodom slučaja 15-godišnje djevojčice iz Zadra digli protiv nefunkcioniranja pravosuđa i šutnje na nasilje.

Korupcijske afere

Treću godinu mandata vlade Andreja Plenkovića obilježile su i brojne korupcijske afere zbog kojih je promijenio više ministara nego se to dogodilo i jednoj hrvatskoj vladi još od vremena neposrednog poraća (i polupredsjedničkog sustava).

Ono što je premijer ispravno ustvrdio jest da je postignut značajan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i stanju javnih financija te da je kreditni rejting zemlje vraćen na investicijski. Što se reformi tiče, i dalje se one uglavnom svode na promjene u poreznoj politici.

U mandatu ove Vlade smanjena je nezaposlenost i značajno su porasle plaće i mirovine, ali to je prije svega rezultat gospodarskog okruženja i velikog iseljavanja iz Hrvatske.

Prekršena obećanja

Faktograf je uoči zadnjih izbora napravio popis obećanja s kojima je HDZ 2016. pristupio izborima. Na treću godišnjicu Vlade u kojoj je, podsjetimo, prvo sudjelovao MOST, a potom HNS, napravili smo novu analizu ispunjavanja tih obećanja.

Od popisanih 129 konkretnijih obećanja, ispunjeno je 19, djelomično je ispunjeno 10, a započet je rad na njih 15 – što je ukupno tek 44 obećanja. Na glavnini obećanja se nije ništa radilo ili su pomaci još premali da bismo ih zabilježili.

Za osam je već potpuno jasno da su prekršena i da neće biti ispunjena do kraja mandata. Jasno je da do kraja mandata ove Vlade neće biti postignuta stopa rasta BDP-a od pet posto te da se opća stopa PDV-a neće spustiti s 25 posto. Nismo također sigurni ni što će biti sa strateškim poduzećima poput INA-e i HEP-a. Podsjetimo, za kompanije poput HEP-a HDZ je predizborno najavljivao da će ostati u vlasništvu Hrvatske, pa da će ga prodati za otkup INA-e, da bi potom sve zajedno bilo zaboravljeno.

Prekršenih obećanja najviše je s područja demografske politike – Vlada nije uspjela osmisliti kako za svako dijete dati 1000 eura nagrade, kako delimitirati rodiljne naknade, a nije se niti odlučila za zamjenu poreznih olakšica za djecu naknadama od kojih bi korist imali i siromašniji građani.

Po stopi ispunjenosti najbolji je dio koji se odnosi na nacionalnu sigurnost – odmah po preuzimanju mandata Vlada je prionula izradi nove strategije i zakona vezanih za nacionalnu sigurnost, kao i na području javnih financija.

Na najvećem broju obećanja – ništa nije poduzeto

Daleko najveći broj obećanja spada u kategoriju onih na kojima nije ništa poduzeto ili su u startu bilia najavljena kao ona koja će biti ispunjena do kraja mandata pa smo Vladi pustili još godinu dana da ih provede – u slučaju, naravno, da uskoro neće biti prijevremenih izbora. Na HDZ-ovom popisu bilo je i obećanja s područja koja zapravo ne spadaju u djelokrug Vlade –  premijer se pred Saborom pohvalio s obnovom 500 vrtića u zemlji, što je točan podatak, ali je zasluga lokalnih vlasti. HDZ je obećavao i smanjenje pretplate HRT-a, iako određivanje pretplate nije u domeni Vlade, kao i, primjerice, povećani broj filmova na temu Domovinskog rata kao da iz Vlade mogu/smiju diktirati kakvi će se filmovi snimati. Obećavali su i mjere koje su  već od ranije bile na snazi poput besplatnog studija za redovite studente ili savjetnika za poslodavce pri HZZ-u.

Glavnina posla na ispunjavanju predizbornih obećanja još je pred Vladom Andreja Plenkovića, a da istovremeno nije jasno do kada će ta vlada još trajati. Detaljnu analizu onog na čemu se ipak radilo možete pogledati u našoj rubrici obećanja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.