Razotkriveno

Španjolski “Liječnici za istinu” recikliraju popularne internetske dezinformacije o Covidu-19

YouTube

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj prenose se dezinformacije koje su nedavno izrečene u Madridu, a koje svijetom šire pripadnici antivakserskog pokreta.

Organizacija koja se predstavlja nazivom “Liječnici za istinu” – iako, paradoksalno, propagira dokazane laži – u Madridu se 25. srpnja obratila javnosti. Iako svoje obraćanje predstavljaju kao “press konferenciju”, nisu odgovarali ni na kakva novinarska pitanja.

U svojim monolozima nekoliko je pripadnika ove organizacije iznijelo veliku količinu dezinformacija o pandemiji Covida-19. Njihove se tvrdnje, iako činjenično netočne i neutemeljene, na društvenim mrežama predstavljaju kao hrabri istup liječničke struke protiv globalne prevare.

Jedna takva objava, arhivirana ovdje, na Facebooku je podijeljena gotovo 700 puta, a skupila je više od 1000 reakcija i komentara.

Kompilacija antivakserskih dezinformacija

“Liječnici za istinu”, međutim, nisu u javnost iznijeli nikakve nove podatke koji bi bacili drugačije svjetlo na pandemiju Covida-19. Oni su u svom istupu zapravo samo reciklirali dezinformacije otprije popularne među internetskim teoretičarima zavjere.

Španjolski fact-checkerski portali Newtral.es i Maldita.es, članovi Međunarodne fact-checkerske mreže (IFCN; kojoj pripada i Faktograf), predmetnom su istupu “Liječnika za istinu” posvetili opširne članke, razotkrivši brojne činjenične netočnosti.

Njihove su se neutemeljene tvrdnje zahvaljujući društvenim mrežama brzo proširile svijetom; najprije španjolskim govornim područjem (pa ih je kao netočne razotkrio i član IFCN-a Columbia Check), a vrlo brzo su stigle i do Hrvatske, gdje također postoji snažan antivakserski pokret.

U svom istupu iznijeli su niz dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19, a krenuli su tvrdnjom da je epidemija u Španjolskoj završena.

To nije bilo točno 25. srpnja 2020. kad je “konferencija” održana, a nije ni danas. Nažalost, broj novih slučajeva u Španjolskoj ponovno je u porastu (Svjetska zdravstvena organizacija).

Maske, hidroksiklorokin, PCR testovi, 5G…

Nastavili su zatim s iznošenjem netočnih tvrdnji o nošenju zaštitnih maski, koje su i inače popularne među teoretičarima zavjere.

Poručili su da su maske štetne za zdravlje jer uzrokuju respiratorne bolesti, što je netočno. Tvrde i da je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da maske nije potrebno nositi, što je također netočno.

Iznosili su i netočne tvrdnje o PCR testovima, za koje kažu da nisu pouzdan indikator prisutnosti virusa te tvrde da često daju lažno pozitivne rezultate.

Dezinformacije o PCR testovima i ranije su kružile među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj te ih je Faktograf u više navrata razotkrivao kao netočne (1, 2).

Španjolski “Liječnici za istinu” također netočno tvrde da hidroksiklorokin može liječiti Covid-19, iako su istraživanja u više navrata pokazala da to nije točno. Štoviše, tretiranje pacijenata oboljelih od Covida-19 ovim lijekom protiv malarije može biti i opasno (1, 2, 3).

Iznijeli su i netočnu tvrdnju da cjepivo protiv gripe povećava šanse za zarazu Covidom-19. I ova netočna tvrdnja je već odavno u opticaju te je već ranije razotkrivena kao neutemeljena (1, 2).

S interneta su španjolski “Liječnici za istinu” preuzeli i stare antivakserske dezinformacije o navodno otrovnim sastojcima cjepiva, o čemu je Faktograf također pisao u više navrata (1, 2).

Na koncu, španjolski “Liječnici za istinu” od internetskih su teoretičara zavjera preuzeli i tezu da je Covid-19 povezan s 5G tehnologijom. Kao što je Faktograf u više navrata pisao, ni to nije točno (1, 2, 3, 4, 5).

Antivakserska propaganda

Španjolski “Liječnici za istinu” nisu, dakle, nikakvi nezavisni stručnjaci koji javnosti mogu ponuditi nove ili relevantne informacije o pandemiji Covida-19. Umjesto toga nude samo kompilaciju dezinformacija koje kruže internetom, prvenstveno društvenim mrežama, od početka pandemije.

Što je, dakle, motiviralo njihov istup ako u pitanju nije iskreno nastojanje da se razotkriju zlokobni skriveni planovi globalnih elita?

Odgovor se potencijalno krije na internetskoj stranici organizacije “Liječnici za istinu”; u pitanju je organizirana antivakserska propaganda.

Na njihovoj službenoj stranici, kako prenosi Maldita, stoji da se protive zapadnoj medicini, koju nazivaju “nezdravom i neznanstvenom” i to zbog – cjepiva. Sumnjaju u štetnost sastava cjepiva i dovode u pitanje njegovu učinkovitost. Ne iznose, međutim, nikakve relevantne znanstvene argumente kojima bi potkrijepili svoje tvrdnje o cjepivima.

Da se radi o koordiniranom istupu pokazuje i njihova uvezanost s njemačkim antivakserom Heikom Schöningom, koji je također izlazio u javnost s dezinformirajućim i obmanjujućim tvrdnjama o pandemiji Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.