Razotkriveno

Ne, krave u Australiji ne umiru zbog mRNA cjepiva

Rubni portal Epoha lažno tvrdi da su mRNA cjepiva izazvala pomor krava u Australiji. Cjepivo na koje se referiraju još nije razvijeno.
Ilustracija: Faktograf

“Hoćemo li uskoro piti mRNA mlijeko? 35 od 200 krava uginulo je odmah nakon ubrizgavanja mRNA Cjepiva”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20).

“Velik dio razgovora oko mRNA “cjepiva” (messenger RNA) usredotočuje se na njihove učinke na ljude, ali što je sa svim životinjama kojima se ona ubrizgavaju?”, pita se Epoha.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U članku se još tvrdi da se stoka cijepi mRNA cjepivom, da je u nedavnoj kampanji “masovnog cijepljenja” australskog stada “35 od 200 životinja uginulo odmah nakon primanja”, da se proizvođači mlijeka protive cijepljenju te da “baš kao i kod ljudi, cjepiva uzrokuju toliko štete da mnoge životinje podlegnu trenutačnoj smrti, dok se druge razbolijevaju i umiru tijekom dugog vremenskog razdoblja”.

Navedeno se navodno događa u Novom Južnom Walesu, tvrdi Epoha, “gdje se prvim stadima goveda za koja znamo ubrizgava mRNA”, dok je ‘službeni izgovor’ za navodnu vakcinaciju stoke “da stada životinja trebaju zaštitu ne samo od covida, već i od i druge bolesti”, poput slinavke i šapa (eng. foot and mouth disease; FMD) te bolesti kvrgave kože (eng. lumpy skin disease).

Međutim, nema dokaza o cijepljenju stoke cjepivima na bazi mRNA tehnologije, već se radi na razvijanju cjepiva na toj tehnologiji protiv dvije jako zarazne bolesti koje pogađaju stoku – slinavke i šapa te bolesti kvrgave kože.

Ovom dezinformacijom bavili su se kolege s portala AFP Fact Check, kako i kolege s portala Logically. Tvrdnje su se prvo pojavile u australskom javnom prostoru; ove navode širio je poznati australski antivakser David Oneeglio.

Tvrdnje o cijepljenju stoke mRNA cjepivima pojavila se, piše AFP, nakon što je vlada Novog Južnog Walesa 28. rujna objavila da je s američkom biotehnološkom kompanijom Tiba Biotech sklopila ugovor o razvijaju mRNA cjepiva za dvije zarazne bolesti koje pogađaju stoku.

Cjepiva se razvijaju za slinavku i šap te bolest kvrgave kože, ali neće biti spremna barem do kolovoza 2023. godine. Obje bolesti stoke izrazito su zarazne.

Australija ima jako stroge zakone za zaštitu bioraznolikosti čiji je cilj i zaštita velike poljoprivredne industrije u toj državi, piše dalje AFP, stoga su vlasti vrlo oprezne i prate situaciju u Indoneziji gdje su obje bolesti izbile.

Međutim, cjepivo se još uvijek razvija, stoga stoka njime nije mogla biti cijepljena. AFP piše da do 11. listopada ove godine u Australiji nije bilo odobreno mRNA cjepivo za stoku.

Kako prenosi Logically, u kolovozu je ABC News izvijestio da su u Novom Južnom Walesu stotine grla umrla od gladi; stručnjaci su za smrti okrivili vlažno i hladno vrijeme. Međutim, nema napisa o tome da su uzrok pomora mRNA cjepiva.

Pall Thordarson, direktor RNA Instituta pri Sveučilištu Novi Južni Wales AFP-u je 4. listopada kazao “da nema šanse da je stoka cijepljena mRNA cjepivom, a kamoli da je on njega umrla”.

Predstavnik zamjenika premijera Novog južnog Walesa je za AFP 11. listopada kazao da “vlada Novog Južnog Walesa nije uvjetovala korištenje cjepiva kod stoke – izazov s kojim se suočavamo je razvijanje jednog takvog cjepiva”.

mRNA tehnologija trenutačno se koristi i u cjepivima protiv Covida-19. Kao što je Faktograf već pisao, nije dokazano da cjepivo protiv Covida-19 mijenja genom.

Očekuje se da će cjepivo temeljeno na mRNA tehnologiji koje bi se koristilo na stoci djelovati isto kao cjepivo koje se koristi u ljudskoj primjeni, rekao je Thordarson AFP-u. “Naša DNK veoma je slična onoj drugih sisavaca (stoka, svinje, itd.) i zapravo svih životinja (u to su uključene ribe i kokoši)”, kazao je AFP-u.

Cjepivo koje se bazira na mRNA tehnologiji “neće imati utjecaja na proizvode životinjskog podrijetla kao što su meso ili mlijeko” rekao je AFP-u 5. listopada glasnogovornik Odjela za primarne industrije koji nadzire poljoprivrednu industriju u Novom Južnom Walesu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.