Razotkriveno

Nema dokaza da su zaposlenici Fox Newsa umrli zbog cijepljenja

Portal Epoha neutemeljeno povezuje dva smrtna slučaja zaposlenika američke Fox News mreže s cijepljenjem protiv koronavirusa.
Ilustracija: Pixabay

Na rubnom portalu Epoha obavljen je članak u kojem se sugerira da su dvojica zaposlenika poznatog američkog televizijskog kanala umrla jer su bila cijepljena protiv koronavirusa.

“Fox News oplakuje smrt dvoje potpuno cijepljenih zaposlenika koji su iznenada preminuli u vrijeme blagdana”, stoji u naslovu članka objavljenog 27. prosinca 2023. godine (arhiviran ovdje). “Fox News imao je jednu od najstrožih politika za cijepljenje u SAD-u tijekom pandemije Covida – nalažući cijepljenje ili stroga dnevna testiranja – a sada njegovi zaposlenici plaćaju cijenu”, nastavlja se u podnaslovu.

U članku se navodi da je riječ o radijskom voditelju Mattu Napolitanu i direktoru Foxovog ureda u Chicagu, Adamu Petlinu. Članak je u potpunosti preuzet s portala The People’s Voice. Za oba je portala, Epohu (1, 2, 3, 4, 5) i The People’s Voice (1, 2, 3, 4, 5) Faktograf u nekoliko navrata utvrdio da šire netočne ili neprovjerene tvrdnje.

Voditelj je imao autoimunu bolest, a direktor je umro nakon duge bolesti

Matt Napolitano, voditelj i reporter audio platformi Fox Newsa, preminuo je 24. prosinca 2023. godine, “nakon kratke bolesti”. Imao je 33 godine. Napolitanov suprug, Ricky Whitcomb, potvrdio je njegovu smrt u objavama na X-u. Jedan korisnik X-a na vijest o Napolitanovoj smrti ostavio je provokativan komentar: “Treba prestati govoriti ‘iznenada umro’ jer mi znamo što to zapravo znači”. Međutim suprug pokojnog novinara mu je odgovorio kako je Napolitano “imao autoimunu bolest koja mu je dijagnosticirana prije gotovo 20 godina i da je umro od posljedica infekcije”. Istom je korisniku poručio da smrt njegovog supruga ne koristi “za širenje dezinformacija i očiglednih neistina”.

Direktor čikaškog ureda Adam Petlin preminuo je 23. prosinca u 58. godini života, nakon gotovo 30 godina rada u FOX Newsu. U medijskim izvještajima o njegovoj smrti ne piše se puno o tome što je uzrok, osim što ponegdje stoji da je “umro nakon duge bolesti” (1, 2).

Dok je novinar Napolitano u veljači 2021. godine u objavi na X-u obznanio da je primio prvu dozu cjepiva protiv Covida-19, o tome je li se i Petlin cijepio, nije poznato. No nema utemeljenja u tvrdnji da su oba pokojnika umrla zbog cijepljenja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Visoka procijepljenost u kompaniji

U rujnu 2021. godine strani su mediji izvijestili o tome kako je velika većina zaposlenika Fox Corporationa, krovne tvrtke konzervativnog kanala Fox News, cijepljena protiv koronavirusa, a da će oni koji nisu obvezni svakodnevno se testirati (1, 2). Tako je stajalo u dopisu koji su zaposlenicima poslali šefovi. Kao rezultat te mjere, postignuta je 90-postotna procijepljenost. Takav su model primjenjivale i druge velike kompanije u SAD-u: Walmart, Microsoft, Ford…

Kad šire netočne i neutemeljene tvrdnje, protivnici cijepljenja nerijetko individualne smrtne slučajeve neutemeljeno povezuju s primanjem cjepiva protiv Covida-19. Faktograf je u prošlosti analizirao nekoliko takvih tvrdnji. Primjerice, za pjevača Massima Savića, koji je bolovao od karcinoma pluća, tvrdilo se da je umro zbog cjepiva. Slično je bilo i u slučaju kanadskog LGBTQ aktivista Liama Cowarda, američkog pjevača Arona Cartera, repera Coolia i mnogih drugih čije smrti nisu povezani s cjepivom.

Također, države, zajednice ili kolektivi u kojima se vakcinacija intenzivnije provodila, inspiracija su za teoretičare zavjere. Primjerice, Novi Zeland se često uzima za primjer jer je imao strože mjere za suzbijanje koronavirusa od samog početka pandemije, a nakon odobrenja cjepiva i strategiju visokog procjepljivanja. Kako je Faktograf pisao početkom prosinca, ta država je posljednjih godina bilježila rast smrtnosti, no on se ne može povezati s kampanjom cijepljenja protiv Covida-19.

Zaključno, s cijepljenjem se ne mogu povezati ni dva odvojena smrtna slučaja (iako u bliskom vremenskom intervalu) zaposlenika mreže koja inače broji preko 10.000 zaposlenih.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.