Razotkriveno

Lapsus u izjavi šefa SZO-a o boosteru i djeci ponovno se širi internetom

Portal Epoha piše kako je čelnik SZO-a rekao da države koriste cjepivo da bi ubijale djecu. Izjava iz prosinca 2021. krivo je protumačena.
Foto: WHO/Chris Black

“Čelnik SZO-a poručio: Države koriste booster doze cjepiva kako bi ubijale djecu” naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha koji učestalo objavljuje dezinformacije (123456789101112131415161718192021, 22).

Epoha navodi da je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus ovih dana u svojoj izjavi kazao da “države koriste booster doze Covid-19 cjepiva kako bi ubijale djecu”.

“Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, ovih je dana izjavio da države koriste booster doze Covid-19 cjepiva kako bi s njima ubijale djecu. Provjerivači činjenica nalaze se u panici i neznaju kako cenzurirati navedeni snimak, jer nikako ne mogu tvrditi da je on lažan”, stoji u članku Epohe objavljenom 30. prosinca 2022.

Članak Epohe podijeljen je na više Facebook profila, a prema podacima platforme CrowdTangle prikupio je 44 dijeljenja, 43 komentara i 91 ostalu reakciju.

Prva netočna informacija u članku Epohe je da je čelnik Svjetske zdravstvene organizaciju tu izjavu dao “ovih dana”. Točno je da je ona izgovorena na konferenciji za medije 20. prosinca 2021. godine, znači prije više od godine dana.

Ovom pogrešno protumačenom izjavom, odnosno lapsusom, bavio se Reuters još u prosincu 2021. godine, dok ju je činjenično provjeravao i portal TechHarp krajem prošle, 2022. godine, nakon što se ponovno počela širiti društvenim mrežama na engleskom govornom području.

“U videu Tedros govori međunarodnim zdravstvenim stručnjacima da zemlje koriste booster cjepiva za ubijanje djece. Tedros Ghebreyesus, čelnik WHO-a: ‘Ako će se koristiti, bolje je fokusirati se na one skupine koje su u opasnosti od ozbiljnih bolesti i smrti, a ne kao što vidimo da neke zemlje koriste pojačivače da ubijaju djecu, što je pogrešno’, stoji u tekstu Epohe.

Gdje je nastala zabuna u tumačenju izjave čelnika Svjetske zdravstvene organizacije iz prosinca 2021.?

Kako je pojasnio glasnogovornik WHO-a za Reuters, Tedros Ghebreyesus je napravio lapsus na prvom slogu riječi children. Naime slog ‘chil’ je zvučao poput ‘cil/kil.’ (ubiti) Potom je još jednom ponovio cijelu riječ, ovaj put ispravno izgovarajući cijeli slog što je zvučalo ‘cil-children’ (ubiti djecu). U biti je samo želio reći children, odnosno djecu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O čemu je zapravo govorio šef WHO-a?

Na internetskim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije objavljen je transkript svega što je rekao Ghebreyesus na konferenciji za novinare u prosincu 2021. godine.

U transkriptu se ne spominje “ubijanje djece”, koje je nastalo kao pogrešno tumačenje lapsusa predsjednika SZO-a.

“Dakle, ako će se koristiti cjepiva, bolje je usredotočiti se na one skupine koje imaju rizik od razvoja težih bolesti ili smrti, umjesto da ih, kao što vidimo, neke zemlje troše na docjepljivanje djece, što nije ispravno. Tu dolazimo do pitanja kapitala. Umjesto cijepljenja djece u visokorazvijenim zemljama, bolje je cijepiti starije u zemljama gdje stariji nisu cijepljeni, čak ni prvom dozom cjepiva”, kazao je tada, prema transkriptu konferencije, čelnik SZO-a.

Ghebreyesus je i prije izražavao slična stajališta o davanju prioriteta cijepljenju necijepljenih u siromašnim zemljama u odnosu na davanje booster doza u ostalim zemljama.

Epoha navela da se radi o greški, no ne objašnjavaju kako je do nje došlo

“Lažni provjerivači činjenica brzo su reagirali. Reuters je u potpunosti prepisao Tedrosovu izjavu kako bi obranio ubijanje djece cjepivom protiv covida. Video koji prikazuje čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa kako daje prednost naporima cijepljenja za siromašnije zemlje i ranjiviju populaciju umjesto davanja docjepljenja djeci krivo je protumačen na internetu. Neki korisnici društvenih medija ukazali su na video kako bi lažno tvrdili da “priznaje” ili “otkriva” da se cjepiva protiv covida koriste “za ubijanje djece”. Iako je prizor objavljen na internetu autentičan, korisnici su pogrešno protumačili njegovu poruku. Glasnogovornik WHO-a rekao je Reutersu da je presuda rezultat greške. – Reuters je pokušao ispraviti već rečeno”, stoji u tekstu Epohe.

 

Usprkos tome što su autori na portalu Epoha, prema ovim navodima, svjesni tumačenja rečenice, svejedno netočno zaključuju da je Ghebreyesus rekao da države koriste booster doze cjepiva kako bi ubijale djecu. Iako je u tekstu navedena izjava glasnogovornika SZO-a da se radi o grešci odnosno lapsusu u govoru, ne objašnjava se kako je došlo do tog pogrešnog tumačenja. Druga netočna informacija u članku Epohe je da je Tedros Adhanom Ghebreyesus tu izjavu dao “ovih dana”, dok je to njegova izjava iz prosinca 2021., odnosno stara je više od godinu dana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.