Razotkriveno

Ujedinjeno Kraljevstvo nije počelo masovno postavljati defibrilatore na javne prostore

Rubni portal Epoha lažno tvrdi da se u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2021. godine masovno postavljaju defibrilatori.
Foto: Pixabay

Stanice s defibrilatorima niču diljem Ujedinjenog Kraljevstva“, naslov je članka (arhivirano ovdje), objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1234567891011121314151617181920212223, 24).

Epoha navodi da “stanice s defibrilatorima već neko vrijeme niču diljem Ujedinjenog Kraljevstva” te da je zanimljivo da se instaliraju od 2021. kad se pojavilo cjepivo protiv koronavirusa.

“Zanimljivo je ovdje spomenuti i to da su neke stare crvene telefonske kabine koje su dugo bile prepoznatljiv britanski simbol, a za koje više ne postoji potreba također pretvorene u kabine s defibrilatorima. Martin Fagan iz neprofitne organizacije Community Heartbeat Trust govori kako su oni zaduženi za opskrbu Velike Britanije defibrilatorima. Koštaju između 1.600 i 2.200 funti po komadu. Spomenuta neprofitna organizacija sada pretvara legendarne crvene telefonske govornice u stanice za defibrilaciju. YouTuber i programer Tom Scott pokazuje što se događa s transformacijom u svom videu. Da bi ove kabine za defibrilator radile, građani će morati postati svakodnevni heroji – pomažući jedni drugima spašavajući jedni drugima živote”, navodi se dalje u tekstu.

Članak Epohe podijeljen je na dva Facebook profila, a prema podacima platforme CrowdTangle prikupio je 38 dijeljenja, 1 komentar i 18 ostalih reakcija.

Roditelji preminulog mladića pokrenuli akciju postavljanja defibrilatora u svome gradu

Nema masovnog postavljanja defibrilatora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dezinformacije o njihovom masovnom postavljanju krenule su se širiti društvenim mrežama potaknute smrtnim slučajem mlađeg muškarca koji je preminuo zbog iznenadnog srčanog udara početkom 2022. Članovi obitelji preminulog mladića tada su pokrenuli inicijativu da se u njegovom rodnom gradu krenu postavljati defibrilatori koji su mu, kako su kazali, mogli spasiti život (1, 2, 3). Korisnici društvenih mreža ubrzo su njegovu smrt počeli povezivati s cijepljenjem protiv Covida-19, iako je to potpuno neutemeljeno.

Kako navodi enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, defibrilacija srca je primjena kontroliranoga električnog šoka (300 do 400 Ws) radi uspostavljanja normalnoga srčanog ritma u bolesnika s fibrilacijom klijetke. Izvodi se defibrilatorom, kojega se elektrode postavljaju na prsni koš ili – u slučaju operacija s otvorenim prsnim košem – izravno na srce. Defibrilator proizvodi električni impuls istosmjerne struje koji uzrokuje trenutačnu depolarizaciju srčanih stanica i tako omogućuje sinusatrijskom čvoru uspostavljanje njegove vodeće funkcije srčanog ritma.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ovom temom bavio se i fektčekerski portal PolitiFact. Kako objašnjavaju, cijela priča o masovnom postavljanju defibrilatora u Ujedinjenom Kraljevstvu krenula je od objave videa na društvenim mrežama u kojem muškarac priča o nečemu što on naziva “prilično zabrinjavajućim”. U tom videu on pokazuje na fotografiju kioska s defibrilatorom i potom pokazuje kartu koja kako navodi “pokazuje deset tisuća defibrilatora diljem Engleske”. “Siguran sam da to nije ništa zlokobno”, kazao je sarkastično. Uz objavu stoji i opis: “Ovu inicijativu zapravo je pokrenuo roditelj malog djeteta koje je nedavno doživjelo srčani udar i preminulo. Pitam se ima li to ikakve veze to što je Ujedinjeno Kraljevstvo odjednom zaustavilo cijepljenje djece mlađe od 11 godina”.

Ne postoji ništa zlokobno u tome, a ta objava pogrešna je iz nekoliko razloga: nije preminulo dijete mlađe od 11 godina, Ujedinjeno Kraljevstvo nije pokrenulo inicijativu za postavljanje defibrilatora po cijeloj zemlji (iako postoji karta koja prikazuje lokacije defibrilatora), a dio djece ispod 11 godina i dalje može primati cjepiva protiv Covida-19.

U objavi je pisalo da “inicijativa za postavljanje defibrilatora dolazi od roditelja mladog djeteta”, a pritom je stavljena i poveznica na članak objavljen u Mirroru u kojem se navodi da inicijativa dolazi od majke u mjestu Rugby u Engleskoj kojom želi postaviti 20 defibrilatora u njenom gradu (ne u cijeloj Engleskoj), nakon smrti njenog 18-godišnjeg sina.

Nema dokaza da je 18-godišnjak doživio srčani udar i preminuo zbog cjepiva protiv korone

Jamie Rees doživio je srčani udar na Novu godinu i preminuo četiri dana kasnije u bolnici, izvijestila je njegova obitelj. Ističu da je mladić možda mogao preživjeti da je postojao pristup defibrilatoru tijekom dugog čekanja vozila hitne pomoći. Obitelj mladića u intervjuu Mirorru, kao i u više medijskih istupa te u inicijativi za postavljanje defibrilatora nisu spomenuli cjepivo protiv Covida-19 kao mogući uzrok smrti.

Karta na koju pokazuje osoba u videu zapravo prikazuje gdje su sve defibrilatori smješteni u Engleskoj, a mapu je izradila privatna kompanija HeartSafe. Ta kompanija, između ostalog, prodaje i defibrilatore. Tko god posjeduje defibrilator može ga registrirati na toj stranici. Mapa kompanije ljudima prikazuje javno dostupne defibrilatore koji su im najbliži.

Kiosk s defibrilatorom koji Epoha objavljuje u tekstu je iz Manchestera, kako se može vidjeti u opisu fotografije na servisu za fotografije Alamy. U tom gradu postoji program koji su pokrenuli neprofitna organizacija CityCo i tamošnja hitna medicinska pomoć kako bi se osiguralo da ljudi u Manchesteru imaju jednostavan pristup uređajima za spašavanje života. Program je pokrenut godinama prije pandemije koronavirusa i pojave cjepiva protiv Covida-19.

Što se pak tiče organizacije Community Heartbeat Trust koju spominje autor teksta, radi se o dobrotvornoj organizaciji koja za cilj ima pomoć i potporu lokalnim zajednicama u nabavi defibrilatora na održiv način, navodi se na njihovim stranicama. Organizacija nema direktne veze s vladom Ujedinjenog Kraljevstva pa je stoga netočno tvrditi da ta zemlja masovno postavlja defibrilatore.

O prenamjeni tisuća crvenih telefonskih govornica Guardian je pisao još 2019. godine

O prenamjeni deset tisuća crvenih telefonskih govornica u Velikoj Britaniji pisao je britanski list Guardian još u kolovozu 2019. godine, puno prije nego što je krenula pandemija koronavirusa. Organizacija Community Heartbeat Trust zakupila je tada 1300 govornica od njih deset tisuća koje su ostavljene u funkciji i više od pola ih je prenamijenjeno u defibrilatore.

Zaključno, ne postoji nikakva inicijativa Ujedinjenog Kraljevstva na državnoj razini za masovnim postavljanjem defibrilatora. Sve je krenulo od inicijative majke čiji je 18-godišnji sin preminuo od srčanog udara, a njegov život možda je mogao biti spašen, kako tvrdi njegova obitelj, da su imali dostupan defibrilator dok su čekali vozilo hitne pomoći. Organizacija, na koju se pak pozivaju na Epohi, dobrotvorna je organizacija usmjerena na pomoć lokalnim zajednicama pri postavljanju naprava koje mogu spasiti život. Također, inicijativa prenamjene crvenih telefonskih govornica u defibrilatore pokrenuta je još 2019. kad novi koronavirus još nije ni postojao pa tako nije bilo ni cjepiva protiv Covida.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.