Razotkriveno

Ne postoji studija koja je utvrdila da su klimatske promjene prevara

Rubni portal Epoha poziva se na netočne tvrdnje poznatog poricatelja klimatskih promjena i predstavlja ih kao "revolucionarnu studiju".
Ilustracija: USGS on Unsplash

Revolucionarna studija: Znanstvenici potvrdili da su klimatske promjene prijevara“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da učestalo širi dezinformacije (1234567891011121314151617181920212223).

Epoha navodi da su “revolucionarni novi podaci potvrdili ono što su mnogi cijelo vrijeme sumnjali: klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek potpuna su prijevara”.

“Podaci koje je prikupio britanski novinar Christopher Monckton ispitali su temperature iz prošlog desetljeća i otkrili da nije bilo globalnog zatopljenja u proteklih 8 godina i 4 mjeseca. Čini se da je hladno vrijeme s obje strane Atlantika prošlog mjeseca utjecalo na temperaturu, koja je naglo pala u usporedbi sa studenim, produžujući Novu stanku na osam godina i četiri mjeseca, prema mjerenjima projektiranih i izgrađenih satelita a upravljali su dr. Roy Spencer i dr. John Christy na Sveučilištu Alabama u Huntsvilleu”, navodi se dalje u tekstu.

Članak Epohe podijeljen je na više Facebook profila, a prema podacima platforme CrowdTangle prikupio je 26 dijeljenja, 35 komentara i 193 ostalih reakcija.

Christopher Monckton – poznati poricatelj globalnog zagrijavanja

Lord Christopher Monckton na kojeg se referira Epoha je poznati poricatelj globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Još je 2010. godine skupina vodećih znanstvenika poslala je američkom Kongresu pismo na 48 stranica u kojem demantiraju napad na znanost o klimi i svjedočenje koji je tadašnji zamjenik predsjednika Neovisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (eng. UK Independence Party, UKIP) predstavio na odboru za energetsku neovisnost i globalno zagrijavanje američkog Kongresa. Bivši novinar i politički savjetnik Margaret Thatcher stigao je tamo na poziv Republikanske stranke.

Njegovo je svjedočenje uključivalo tvrdnje da povećano zakiseljavanje oceana nije posljedica porasta razine CO2, da su desetljeća zagrijavanja posljedica “globalnog posvjetljivanja”, a ne porasta razine CO2 te da nema ničeg neobičnog u porastima globalnih temperatura. Zaključio je svoje svjedočenje izjavom da antropogene klimatske promjene nisu “problem” i da je ispravan politički odgovor “ne činiti ništa”.

“Za one koji nisu upoznati sa znanošću o klimi, Moncktonovo svjedočanstvo moglo bi se činiti znanstveno valjanim”, stajalo je u odgovoru vodećih znanstvenika na Moncktonove tvrdnje. “Stoga smo preuzeli zadatak traženja odgovora od visokokvalificiranih klimatskih znanstvenika u svakom od područja koji se Monckton dotaknuo u svom svjedočenju… U svim slučajevima, Moncktonove tvrdnje pokazuju se neutemeljenima – temelje se na potpunom nerazumijevanju znanosti o klimatskim promjenama”, objavio je britanski list Guardian u rujnu 2010.

Moncktonovim dezinformacijama o globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama bavile su se kolege s brojnih fact-checkerskih portala, a portal Skeptical Science objavio je listu s više od 70 neutemeljenih klimatskih mitova koje je Monckton izrekao.

Ne postoji ‘pauza’ u globalnom zagrijavanju u posljednjih osam godina

Nadalje autor u tekstu pojašnjava da je došlo do svojevrsne pauze u porastu globalnih temperatura.

“Grafikon prikazuje trend linearne regresije najmanjih kvadrata na mjesečnim globalnim srednjim anomalijama donje troposfere. Profesor Jones sa Sveučilišta East Anglia preporučio je metodu najmanjih kvadrata kao razumnu metodu prikazivanja trenda na stohastičkim podacima o temperaturi. Podsjetimo se da grafikon pauze ne predstavlja predviđanje: on jednostavno prikazuje najduže razdoblje, unatrag od sadašnjosti, tijekom kojeg temperaturni trend nije pozitivan.”

Netočna je informacija o tome da nije bilo globalnog zatopljenja u proteklih 8 godina te da je došlo do svojevrsne pauze. Tom se temom detaljno bavio britanski portal Carbon Brief, utvrdivši da se radi o netočnoj informaciji koju je Mockton proširio putem bloga poznatog po objavljivanju dezinformacija.

Nakon desetak godina zagrijavanja sporijeg od prosjeka, brzi porast temperature vratio se 2015./2016. i globalne temperature su od tada ostale prilično visoke. Posljednjih osam godina je najtoplijih osam godina od početka mjerenja sredinom 19. stoljeća.

Iako je rasprava o svojevrsnom “prekidu” u porastu globalne temperature proizvela mnogo korisnih istraživanja o kratkoročnoj varijabilnosti temperature, sada je jasno da je to bila mala varijacija neumoljivog uzlaznog trenda porasta temperature.

Klimatski skeptici šire neutemeljene informacije

Ali gotovo desetljeće kasnije, među klimatskim skepticima ponovno se počelo govoriti o “pauzi”, a kolumnistica Melanie Phillips u Timesu je tvrdila da, “suprotno dogmi koja tvrdi da porast ugljičnog dioksida neizbježno zagrijava atmosferu, globalna temperatura je prilično jednaka već više od sedam godina, iako su razine CO2 porasle”. Ova dezinformacija potječe iz Mocktonove objave na spomenutom blogu.

Profesor Richard Betts – voditelj istraživanja utjecaja klime u Meteorološkom uredu Ujedinjenog kraljevstva poslao je pismo Timesu u kojem ističe da je “potpuno očekivano da će biti vrhunaca s posebno visokim temperatura nakon kojih će uslijediti nekoliko godina s nižim temperaturama prije nove rekordne godine”.

Zapravo, posljednjih osam godina bilo je neuobičajeno toplo – čak i toplije od očekivanog s obzirom na dugoročnu stopu porasta temperature – s globalnim temperaturama koje su premašile 1,2 stupnja u odnosu na predindustrijsko doba. Evidencije kretanja temperature prepune su kratkoročnih razdoblja sporijeg ili bržeg zagrijavanja od prosjeka. Zasebno promatranje globalnih temperatura u razdoblju od 2015. do 2022.  ignorira širi kontekst i daje pogrešan dojam da je globalno zatopljenje “zaustavljeno”.

Zaključno, “revolucionarne studije” na koje se autor teksta poziva temelje se na izjavama Christophera Moncktona, dugogodišnjeg klimatskog skeptika kojeg su demantirali brojni svjetski znanstvenici. O tome da su klimatske promjene i globalno zatopljenje stvarnost, Faktograf je pisao u više navrata.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.