Razotkriveno

Nedostatak pilota u SAD-u nije povezan s cijepljenjem protiv koronavirusa

Rubni portal Epoha lažno tvrdi da u SAD-u nedostaje pilota zbog niza smrtnih slučajeva uzrokovanih cjepivom protiv Covida-19.
Ilustracija: Avel Chuklanov on Unsplash

American Airlines ukida sve više ruta letova: “Naši piloti umiru od cjepiva protiv COVID-a””, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha koji učestalo objavljuje dezinformacije (12345678910111213141516171819202122, 23).

Epoha navodi da je American Airlines “najavio zatvaranje više ruta letova diljem Amerike zbog velikog nedostatka pilota, od kojih su mnogi umrli nakon što su primili cjepivo protiv Covida”.

“Avioprijevoznik je za Fox Business rekao drastičnu odluku u izjavi: “Kao odgovor na manjak pilota koji utječe na zrakoplovnu industriju, American Airlines donio je tešku odluku o prekidu usluga u Columbusu, Georgia (CSG), Del Rio, Texas (DRT) i Long Beachu, Kalifornija (LGB) ovog proljeća,” American Airlines izjavio. Vijest dolazi nakon što su brojna izvješća pokazala da piloti imaju smrtonosne srčane udare, ponekad usred leta, zbog komplikacija obveznog cjepiva protiv Covida koje su morali primiti”, navodi se dalje u tekstu.

Članak Epohe podijeljen je na više Facebook profila, a prema podacima platforme CrowdTangle prikupio je 25 dijeljenja, 24 komentara i 107 ostalih reakcija.

Što su iz American Airlinesa izjavili za Fox Business?

Izjava American Airlinesa za Fox Business koju prenosi Epoha je točna, ali manjak pilota nije uzrokovan time što su “piloti imali smrtonosne srčane udare zbog obaveznog cjepiva protiv Covida-19”.

Kako se navodi u reportaži CNBC-a objavljenoj u rujnu 2022, manjak pilota u SAD-u uzrokovan je, između ostaloga, činjenicom da su zrakoplovne kompanije tijekom pandemije Covida tisućama starijih pilota ponudili umirovljenje, kako bi smanjili troškove.

Tvrtka za poslovno savjetovanje Oliver Wyman objavila je procjenu da se avioindustrija suočava s manjkom od oko 8.000 pilota (11% ukupne radne snage) i kaže da bi manjak mogao dosegnuti 30.000 pilota do 2025. godine. Zrakoplovne kompanije u SAD-u sada ubrzano pokušavaju privući što više mladih pilota.

Piloti koji su preminuli zbog cjepiva stara su dezinformacija

Navodne smrti pilota od cijepljenja protiv Covida-19 stara su dezinformacija koja datira iz 2021. godine, o čemu je Faktograf pisao u više navrata (1, 2). Iako su se na društvenim mrežama širile tvrdnje da su tijekom polijetanja zrakoplova iz zračne luke u Dallasu u dva navrata piloti preminuli od miokarditisa kao posljedice cjepiva protiv Covida-19, glasnogovornik American Airlinesa je za Associated Press tada demantirao takve tvrdnje: “Ti incidenti nisu se dogodili”.

Izvješća na koja se autor teksta poziva zapravo su objavljena na portalu RealRawNews, portalu kojem u napomeni stoji da objavljuju ‘humor, parodiju i satiru’. U članku na portalu RealRawNews navedena su dva primjera navodnih incidenata koji su se dogodili na letovima American Airlinesa koji su putovali iz Međunarodne zračne luke Dallas u Fort Myers na Floridi i u Los Angeles. Tvrdilo se da je jedan pilot doživio srčani zastoj u letu, a da se drugi “počeo grčiti i povraćati” u letu te da su obojica umrla prije slijetanja zrakoplova.

U članku su obje smrti pripisane miokarditisu, upali srčanog mišića koja se vrlo rijetko povezuje s cjepivima protiv Covida-19. Ističe su da su oba pilota nedavno primila svoje druge doze cjepiva protiv Covida-19. Na kraju tog teksta navodi se da je zabilježeno najmanje 12 incidenata koji nisu završili fatalnim ishodom, a povezani su s cjepivom, pozivajući se na anonimni izvor. “Svi ti navodi su netočni”, rekao je glasnogovornik American Airlinesa za AP u studenom 2011. Slična dezinformacija kružila je internetom i mjesec ranije, samo je tada bila riječ o pilotima Delta Airlinesa.

Zaključno, autor teksta na portalu Epoha netočno je povezao manjak pilota u SAD-u s lažnim informacijama da piloti umiru zbog cjepiva protiv Covida-19. Ne postoje nikakvi dokazi da su američki piloti preminuli kao posljedica cijepljenja protiv koronavirusa. Aviokompanije Delta Airlines i American Airlines, kao i Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo još su tada potvrdili da nemaju prijavljene slične incidente.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.