Razotkriveno

Glasina o “seks skandalu” Justina Trudeaua je iz 2019. i nema novih dokaza za nju

Portal Epoha piše o navodnom seksualnom skandalu s početka političke karijere kanadskog premijera.
Foto: HINA/ Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek/ ua

Justin Trudeau optužen za seksualno zlostavljanje 12-godišnje djevojčice”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljen na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1234567891011121314151617181920212223, 24, 25).

Portal Epoha piše o navodnom seksualnom skandalu s početka političke karijere kanadskog premijera. Riječ je o navodnoj Trudeauovoj vezi s maloljetnicom dok je predavao francuski i dramu na akademiji West Point Grey u Vancouveru.

Tvrdnje kojima se sada, 2023. godine, bavi Epoha i piše da su “sada otkrili bombastične dokaze koji otkrivaju da je Trudeauov maloljetni tužitelj bio puno mlađi” prvotno je objavio portal Buffalo Chronicle još u listopadu 2019. godine. No, navodi su se opet počeli širiti sada, više od tri godine kasnije, jer su se opet pojavili na portalu News Punch i u video formi na Bitchuteu, a potom su ga preuzeli brojni rubni mediji, kao što ga je na hrvatski prevela Epoha.

U dijelu članaka pisalo se da je neimenovana učenica, koja je održavala navodnu aferu s Trudeauom, imala 17 godina, dok se u članku u Buffalo Chronicleu iz listopada 2019. navodi da je njen otac kazao da je učenica bila još mlađa nego što se prvotno navodilo. “Bila je puno, puno mlađa od toga”, prenosi Buffalo Chronicle riječi neimenovanog navodnog oca djevojčice kojega opisuju kao “bogatog kanadskog biznismena”. No, niti nakon više od tri godine od objave te prve vijesti, nije otkriveno tko je taj navodni otac navodne djevojčice koja se veže uz navodnu aferu kanadskog premijera. Također, na temelju ovoga kao netočan ocjenjujemo navod Epohe prepisan s News Puncha da je nešto “sada” otkriveno, s obzirom da je članak na koji se pozivaju iz 2019.

Glasina se počela širiti uoči izbora 2019. godine

O ovoj nepotvrđenoj tvrdnji, odnosno glasini, koja se počela širiti 2019., tik prije federalnih izbora u Kanadi, već su pisale kolege s fact-checkerskih portala Snopes i Logically.

Snopes je u tekstu iz listopada 2019.  pisao da su tu nepotvrđenu glasinu objavili brojni mediji (1, 2, 3). Kako je pisao Logically u članku iz siječnja 2022. godine, 2019. su prije federalnih izbora u Kanadi krenule kolati glasine da je kanadski premijer Justin Trudeau 2001. godine napustio posao učitelja na akademiji West Point Grey, nakon što je imao seksualni odnos s jednom učenicom. Nakon što su glasine krenule kolati, u Buffalo Chronicleu krajem 2019. objavljena je serija članaka o navodnom seks skandalu. Ti članci nisu bili potpisani, što je bacilo sumnju na njihovu istinitost. Iz Chroniclea su tada tvrdili da su dobili uvid u sporazum o tajnosti podataka “zaštićen lozinkom” kojega je portalu poslao otac učenice. The Chronicle je pisao da i otac i učenica žele ostati anonimni.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U svom tekstu Logically piše da tada nisu izneseni nikakvi dokazi koji bi potvrdili navode, a izvor za priču nikada nije imenovan. Trudeaua je tijekom kampanje 2019. godine reporterka kanadskih novina Globe and Mail Marieka Walsh pitala zašto je napustio posao u akademiji. Trudeau je odgovorio: “Krenuo sam dalje, i imam divne uspomene iz super razdoblja dok sam podučavao u javnim i privatnim školama u Vancouveru.” Walsh ga je dodatno pitala je li potpisao sporazum o tajnosti podataka o svom odlasku iz akademije, a Trudeau je odgovorio jasno s: “Ne”. Walsh ga je potom opet upitala zašto je napustio školu, a Trudeau je odgovorio: “Jer sam želio krenuti dalje sa svojom karijerom.”

Portal National Observer javio se Buffalo Chronicleu koji je objavio nepotvrđene informacije u nepotpisnim člancima. Izdavač Matthew Ricchiazzi kazao je da nije potpisao članke kako bi zaštitio identitete izvora, no da su dva novinara razgovarala s “gotovo dvanaest” osoba koji rade u politici u Kanadi. “Identificiranje novinara bi posljedično otkrilo njihove izvore, s obzirom na postojanje digitalnih otisaka koji povezuju novinare i izvore”, kazao je Ricchiazzi.

Ravnatelj akademije demantirao glasine, Trudeau u memoarima pisao o razlozima odlaska

Clive Austin, koji je bio ravnatelj akademije West Point Grey dok je tamo radio Trudeau, odgovorio je na brojne upite novinara, s obzirom na to da se prije federalnih izbora o toj temi široko pisalo. Snopes prenosi kako je u njegovoj izjavi stajalo sljedeće:

“Mogu vam sa stopostotnom sigurnošću reći da nema istine u bilo kojoj spekulaciji koju je odbacio… [On] mi je kazao da je uživao u prvih nekoliko godina podučavanja, no da razmatra povratak u Montreal kroz godinu ili slično, kako bi nastavio studij… Poželio sam Justinu sreću te mu sa smiješkom kazao da će se jednoga dana naći u politici, na nekoj razini. Što se mene tiče, rastali smo se u dobrim odnosima.”

Trudeau je kazao da je akademiju West Point Grey napustio djelomično zbog neslaganja s administratorima škole oko školskih pravila, a pogotovo nakon jednog slučaja koji je uključivao školske novine. U svojim memoarima “Dodirne točke” (eng. Common Ground) Trudeau je o tom slučaju napisao sljedeće:

“Ponekad su moje metode poučavanja bile malo u sukobu s administratorima akademije West Point Grey. Najznačajniji događaj ticao se studenta kojega ću zvati Wayne, a koji je na regularnoj bazi prkosio pravilima odijevanja u školi; kravatu je nosio labavo i s pojasa mu je visio lanac. Bio je pametan dečko, pun samopouzdanja, koji je odabrao poziciju buntovnika. Jednoga dana, nakon što je po tko zna koji put ukoren zbog svog odijevanja, Wayne mi je rekao sljedeće: ‘To nije pošteno. Uvijek me prozivaju zbog mog izgleda, no prema istim pravilima suknje koje cure nose ne smiju biti više od jednog inča iznad koljena. One zaobilaze to pravilo i to im prolazi. Radi se o dvostrukim standardima'”.

Trudeau dalje piše kako je bio zadužen za školske novine i bio je jasan u namjeri da novine pretvori u nešto što će učenici zaista čitati. Wayneu je dao zadatak da napiše članak o nepoštenim dvostrukim standardima. Međutim, kada je članak objavljen, nije dobio reakciju koju je Trudeau očekivao, već je učenik discipliniran, a školske novine ukinute. “To me uvjerilo u to da mi akademija West Point Grey ne odgovara kao učitelju, niti ja njima kao učitelj. Ubrzo nakon toga, prihvatio sam posao u javnoj školi u Vancouveru”, napisao je Trudeau.

Nema dokaza za glasine

Zaključno, kako je pisao Snopes, nema javno dostupnih dokaza koji potvrđuju tvrdnje da je Trudeau održavao seksualne odnose s učenicom dok je u periodu između 1998. i 2001. godine predavao na akademiji West Point Grey, niti da je zbog takve afere napustio navedeno radno mjesto.

Međutim, Snopes je i u svom članku napisao da se ne može do kraja i definitivno odbaciti optužbe protiv kanadskog premijera, budući da su optužbe i glasine bile nejasne i neodređene, bez točnih podataka (imena, datumi, mjesta ili svjedočenja iz prve ruke), pa nije moguće testirati kredibilnost tvrdnji te ih stopostotno potvrditi ili pobiti. Ni navodna žrtva kao niti njezin otac nikada nisu javno i neanonimno govorili o tom slučaju kao što mediji otada nisu objavili niti taj navodni sporazum koji je kanadski premijer navodno sklopio s njima. Također, u članku Epohe, koja se poziva na portal News Punch, nema nikakvih novih saznanja već se tekst temelji na članku objavljenom u listopadu 2019. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.