Razotkriveno

Nema dokaza da PCR testovi služe za implementaciju mikročipova

Snimke navodne zviždačice Celeste Solum počele su se širiti internetom još 2020. godine, a njezine tvrdnje su već ranije demantirane.
Foto: Pixabay

“Celeste Solum tvrdi da PCR testovi zapravo služe za implementaciju mikročipova”, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog 27. siječnja na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (12345678910111213141516171819202122232425, 26).

Portal Epoha piše da je “zviždačica FEMA-e Celeste Solum otkrila da je PCR test na koronavirus zapravo implantacija mikročipa”. FEMA je, inače, kratica za američku Saveznu agenciju za upravljanje u hitnim situacijama (eng. Federal Emergency Management Agency).

“Nazofaringealni Cov-19 PCR “testovi” nikada nisu bili testovi. Globalna elita putem njih ubacuje nanobote zvane Naniti sa teretom biološkog oružja za mozak, dok u isto vreme sakupljaju DNK. PCR bris se ubacuje pravo u nazofarinks iza nosa i čela gdje su vaše oči i gdje se inače nalazi krvno-moždana barijera pored vaše epifize. Predpodstavlja se da oni uništavaju ljudska čula ovim biološkim oružjem i ubijaju ljudsku intuiciju i vašu sposobnost da kognitivno vidite šta nam se radi”, navodi se dalje u tekstu.

Facebook/Screenshot

Celeste Solum nikad nije bila zaposlenica FEMA-e

Snimke navodne zviždačice iz FEMA-e počeli su se širiti internetom još 2020. godine. Tada se tom temom detaljno bavio i Reuters.

Iako se u videima koji se šire društvenim mrežama tvrdi da Celeste Solum ima 20-godišnje iskustvo kao zaposlenica FEMA-e, američke Savezne agencije koja je zadužena za koordiniranje Vladinog odgovora na katastrofe poput uragana ili terorističkih napada, predstavnik FEMA-e Reutersu je potvrdio da nema baš nikakvog traga da je Solum bila zaposlena u toj agenciji. Solum, između ostalog, u videima tvrdi da je “testiranje na Covid-19 prikupljanje zaliha krvi (eng. blood harvesting) koje se potom prenose u kvantna superračunala”. Tvrdi da je svrha prikupljanja zaliha krvi tajno ‘rudarenje’ informacija iz vaše duboke obiteljske povijesti bez vašeg dopuštenja.

Teorije zavjere o tome da se cjepivima ili testovima na koronavirus implementiraju mikročipovi šire se od samih početaka pandemije. Usprkos nepostojanju dokaza za takve tvrdnje, dio korisnika društvenih mreža i dalje širi takve tvrdnje, pa i Solum u videu koji se širi među hrvatskim korisnicima Facebooka.

PCR je kratica za lančanu reakciju polimeraze, a odnosi se na vrstu testa koji provjerava prisutnost genetskog materijala iz virusa ili drugog organizma. Nema dokaza koji podupiru tvrdnju da PCR testovi na Covid ugrađuju mikročip u ljude koji se testiraju, pisao je PolitiFact. Također, Solum u intervjuu za Spectator nije uspjela objasniti svoje tvrdnje, a na pitanje kako to da u dosjeima zaposlenika u FEMA-i nema njenog imena, kazala je da su tražili pod krivim imenom. U intervjuu putem Zooma pokazala je jaknu s oznakom FEMA-e kako bi “dokazala” da je tamo bila zaposlena.

Celeste Solum širila je i mnoge druge dezinformacije o Covidu-19. Netočnost njenih tvrdnji razotkrivalo su brojni fact-chekerski portali.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako se provode testovi na koronavirus?

Testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ne uključuje prikupljanje zaliha krvi. Kako navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na svojim stranicama, postoje dva tipa testa na Covid-19: virusni test kojim se provjerava ima li pacijent aktivnu bolest i test na antitijela kojim se provjerava je li pacijent bio prethodno zaražen. Prvi se provodi brisom nosa, a drugi uzimanjem uzorka krvi.

Veliki proizvođač virusnih testova u SAD-u Quest Diagnostics za Reuters je objasnio protokol testiranja i odlaganje uzorka brisa nosa. Kako navode, oni privremeno pohranjuju uzorke nakon testiranja, obično tjedan dana, u slučaju da liječnici žele ponoviti testiranje. “Nakon što završi privremeni interval za skladištenje uzorka, on se sigurno zbrinjava u skladu s državnim propisima”, ističu.

Za razliku od virusnih testova, testovi na antitijela zaista uzimaju vaše uzorke krvi u potrazi za antitijelima, koji mogu pokazati jeste li prethodno bili zaraženi virusom koji uzrokuje Covid-19, piše na stranicama CDC-ja. Ipak, ne postoje dokazi da se oni koriste za prikupljanje zaliha krvi. Da su te tvrdnje netočne, potvrdio je jedan od najvećih proizvođača testova na antitijela LabCorp za Reuters.

Predstavnik LabCorpa rekao je da se za testiranje na antitijela za Covid-19 potrebno uzeti manje od 15 mililitara krvi, a preostali dio uzorka se deponira nakon potrebnog razdoblja čekanja. Glasnogovornik je ukazao na iznimke poput slučajeva da je potrebno ponoviti test na zahtjev liječnika ili malih uzoraka krvi koje se uzimaju kako bi se validirala oprema ili kontrolirala kvaliteta testova. U tom slučaju uzorci se čuvaju do sedam dana.

Zaključno, ne postoje dokazi koji bi potvrdili teoriju da se PCR testiranjem u ljudsko tijelo implementiraju čipovi. PCR testom potvrđuje se prisutnost genetskog materijala iz virusa. Navedenu tvrdnju nije uspjela objasniti ni sama Solum u intervjuu za The Spectator. Također, nema dokaza da je Solum ikad bila zaposlena u američkoj Saveznoj agenciji za upravljanje u hitnim situacijama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.