Razotkriveno

Među preminulim liječnicima nalaze se oni koji su umrli od raka ili u prometnim nesrećama

Ne postoje dokazi da je 80 kanadskih liječnika koje William Makis navodi u svom pismu preminulo zbog primanja cjepiva protiv Covida-19
Foto: Pixabay

“U Kanadi je već do sada iznenada i neočekivano preminulo 80 ‘potpuno cijepljenih’ liječnika”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha, za koji je Faktografu u više navrata utvrdio da širi dezinformacije (1234567891011121314151617181920212223242526, 27).

Činjenicom da u naslovu piše da su liječnici bili “potpuno cijepljeni” sugerira se i da je cjepivo uzrok njihovih smrti. Također, u tekstu se navodi i da autor popisa traži istragu i trenutnu obustavu kampanje cijepljenja protiv Covida-19 iz čega se, ponovno, može netočno zaključiti da su liječnici preminuli od cjepiva.

Epoha tako piše da “slijepo povjerenje u farmaceutsku industriju onih koji bi trebali znati bolje trese svijet”.

Iako se liječnicima često prijeti zabranom obavljanja profesije i ugrožavanjem njihove egzistencije ako javno iskažu drugačije mišljenje, postavlja se pitanje zašto su sebe i svoje pacijente tako nekritički podvrgli globalnom medicinskom eksperimentu. Mnogi od njih su to nažalost platili životom“, piše uvodno u tekstu.

“Već u listopadu 2022. Dr. William Makish, radiolog sa Sveučilišta Alberta, podnio je zahtjev kanadskoj zdravstvenoj agenciji na daljnju istragu i trenutnu obustavu kampanje cijepljenja. Argumentira i statističkim podacima. Makish je na temelju njemu dostupnih podataka utvrdio da je smrtnost liječnika mlađih od 50 godina već dvostruko veća nego prethodnih godina, referentno razdoblje 2019.-2020. Liječnici mlađi od 40 godina imaju čak pet puta više umrlih, a liječnici mlađi od 30 osam puta više. Može se pretpostaviti da njegovi podaci nisu potpuni i da je zabilježeno mnogo više umrlih. Analiza je analizirala smrt 1638 kanadskih liječnika u godinama od 2019. do listopada 2022. To znači da mora biti više iznenadnih i neočekivanih smrti u 2022. godini”, navodi se dalje.

Screenshot/Facebook

Makisu je prije nekoliko godina oduzeta liječnička licenca

Autor teksta dalje prenosi najnovije pismo bivšeg kanadskog radiologa Williama Makisa koje je poslao “kanadskim vlastima” u kojima ih upozorava na “80 iznenadnih smrti mladih kanadskih liječnika od uvođenja cjepiva protiv Covida-19”.

Makis u pismu jasno dovodi u vezu navodno “sumnjive i iznenadne” smrti 80 “mladih liječnika” s cjepivom protiv Covida-19 te je zbog tih smrti zatražio ukidanje obveze cijepljenja. Naime, zdravstveni djelatnici u Kanadi bili su se obavezni cijepiti protiv Covida-19.

U intervjuu u rujnu 2022., Makis je kazao da je “liječnik u mirovini” te da mu je Liječnička komora (kanadske) Alberte prije nekoliko godina oduzela liječničku licencu zbog, kako je sam tvrdio, ukazivanja na nepravilnosti. Prije oduzimanja licence radio je kao radiolog za nuklearnu medicinu u Cross Cancer Institute u Edmontonu. Međutim, iz zapisnika rasprave o Makisovom slučaju proizlazi da mu je licenca oduzeta zbog neprofesionalnog ponašanja i prijetnji upućenih kolegici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Serija pisama bivšeg liječnika Makisa

Makis je prvo pismo kanadskim vlastima poslao još u rujnu 2022., a tada je tvrdio da su “32 kanadska liječnika iznenadno preminula od cjepiva protiv Covida”, o čemu je Faktograf već pisao. Iako nije imao pristup niti jednom liječničkom kartonu preminulih, a i nije upoznat s detaljima njihova zdravstvenog stanja prije smrti, Makis je tada u intervju tvrdio kako se “ne može isključiti sumnja” da je za njihovu smrt odgovorno cjepivo te ih je zato stavio na popis kojim traži završetak obaveznog cijepljenja.

Fact-checkerski tim Reutersa detaljno je proučio najnoviji Makisov popis liječnika za koje se tvrdi da su iznenada preminuli od uvođenja cjepiva, kao i osmrtnice te dostupna izvješća o smrtima.

Pismo je Makis zapravo poslao Kanadskom liječničkom društvu – CMA (eng. Canadian Medical Association) što je dobrovoljna udruga liječnika i studenata medicine, a nije dio vlasti u Kanadi kao što to nastoji sugerirati autor teksta na Epohi.

U pismu Makis ukazuje na vlastitu analizu podataka iz CMA-a i drugih izvora, za koje kaže da su otkrile više stope smrtnosti među liječnicima mlađim od 50 godina u Kanadi u razdoblju od uvođenja cjepiva protiv Covida-19, u usporedbi s prošlošću. Također, uz popis imena priložene su i fotografije liječnika, kao i još neki detalji.

Iz CMA su poručili da Makisova analiza koristi informacije iz baze podataka grupe o preminulim liječnicima pod nazivom InMemoriam. Potom dodaju: “Usluga InMemoriam nudi se članovima CMA-a kako bi mogli pratiti svoje kolege i vidjeti tko je umro. Dostavljen je na temelju informacija poslanih CMA-u i nikada se ne smije promatrati kao iscrpan popis smrti liječnika ili kao dokaz koji podržava zavjere oko cjepiva protiv Covida-19.”

Reuters je pregledao osmrtnice, novinska izvješća i informacije servisa InMemoriam o svih 80 liječnika s Makisovog popisa i nije pronašao dokaze koji potvrđuju da je smrt liječnika bila posljedica cijepljenja protiv Covida.

Čak 37 liječnika s Makisova popisa bilo je starije od 55 godina u trenutku smrti 

Najmanje 11 liječnika umrlo je od raka. Četvero je umrlo u nesrećama, uključujući dvije prometne nesreće, utapanje i smrt prilikom spuštanja s druge najviše planine na svijetu.

Tijelo još jednog liječnika pronađeno je nekoliko dana nakon nestanka. Još je jedan umro od urođene srčane mane. Trideset i sedam od 80 liječnika bilo je starije od 55 godina kada su preminuli, što opovrgava Makisovu tezu da se radi isključivo o mladim liječnicima.

U jednom od prijašnjih provjera činjenica, Reutersu je potvrđeno da smrt još tri liječnika s Makisova popisa nije povezana s cjepivom protiv Covida-19.

Glasnogovornik Zavoda za javno zdravstvo Kanade Mark Johnson istaknuo je da tvrdnja da je smrt 80 liječnika povezana s cijepljenjem protiv Covida-19 “pogrešno predstavlja sigurnost cjepiva” i da je “nepotkrijepljena”.

Reuters se obratio Makisu za komentar, ali Makis se u svom odgovoru nije osvrnuo na sve smrtne slučajeve uzrokovane nesrećama i kroničnim bolestima poput raka. Međutim, Makis se osvrnuo na jednog liječnika za čiji se uzrok smrti navodi rak pluća i istaknuo da je osobnom komunikacijom s kolegama tog liječnika otkrio da je preminuo od posljedica plućne embolije – krvnih ugrušaka u plućima za koje Makis navodi da su povezani s cijepljenjem protiv Covida-19.

Međutim, plućna embolija također je dobro poznata posljedica uznapredovalog karcinoma pluća i smatra se da se javlja u do 63% pacijenata, prema pregledu relevantnih medicinskih dokaza.

Zaključno, ne postoje dokazi da je 80 kanadskih liječnika koje William Makis navodi u svom pismu preminuli zbog primanja cjepiva protiv Covida-19. Za 11 liječnika s popisa utvrđeno je da su preminuli od raka, četvero je preminulo u prometnim nesrećama, a jedan od urođene srčane mane. Reuters je također dobio potvrde da smrt još tri liječnika s tog popisa nisu povezane s cjepivom. Ne stoji također ni tvrdnja da se radi isključivo o mladim liječnicima, budući da je 37 liječnika s tog popisa u trenutku smrti bilo starije od 55 godina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.